Stadse praktijken
Wat eerst alleen in de grote stad gebeurde, komt ook op Flakkee steeds vaker voor; een huis is nog maar nét op de markt, en er zijn direct meerdere belangstellenden...
Voor een verkoper de ideale situatie, voor een koper wat minder relaxed. Hoe ga je daar als makelaar mee om?
Het beste resultaat
Uiteraard proberen we voor onze opdrachtgever, in dit geval de verkoper, het best mogelijke resultaat te behalen. Maar we vinden het belangrijk dat een belangstellende ook een goed gevoel bij het (ver)koopproces heeft.
Hoe werkt dat nou precies?
Indien we direct door meerdere partijen worden benaderd, plannen we een ochtend of middag in waarop iedereen kan komen kijken. Omdat het voor niemand prettig is met z’n allen tegelijk door een huis te lopen, krijgt iedere kijker een exclusieve rondleiding door het huis. Het kan dus zijn dat er 6 afspraken direct na elkaar staan gepland.
Gelijke kansen
Om iedereen een gelijke kans te bieden, wordt afgesproken dat iedereen binnen een aantal dagen een bod mag uitbrengen. “Wie het eerst komt wie het eerst maalt” is hier dus niet aan de orde. Alle kijkers krijgen een biedingsformulier mee waarop ze hun eindvoorstel mogen noteren. Met dit formulier wordt vertrouwelijk omgegaan, geen enkele kijker zal het bod van de andere kijker te horen krijgen.
Als de afgesproken datum daar is, worden de uitgebrachte biedingen besproken met de verkoper. De kijker met het meest interessante bod krijgt het huis ‘gegund’. Mocht er geen interessant bod zijn uitgebracht, dan gaan we gewoon verder met de verkoop en plannen we weer bezichtigingen met nieuwe partijen.
Wat is slim?
Kies jij voor een populair huis en wil je het heel graag hebben, dan kun je het beste een aantrekkelijk openingsbod neerleggen. Laat je niet gek maken en biedt nooit meer dan wat jij van tevoren had bedacht. Een bod bestaat trouwens niet alleen uit de prijs, maar ook uit zaken als ontbindende voorwaarden. Als jij bijvoorbeeld kunt aangeven dat jij gegarandeerd jouw bod kunt betalen omdat je die zekerheid al hebt van de hypotheekadviseur, dan zal de verkoper eerder geneigd zijn om voor jou te kiezen.
De vraagprijs bieden is geen garantie
Bied jij meteen de vraagprijs of zelfs meer, dan is dat nog geen garantie dat jouw bod wordt geaccepteerd. De vraagprijs is slechts een uitnodiging tot onderhandeling en niet een vaste prijs. Door die vraagprijs te bieden, ben je slechts een van de bieders. De verkoper kan beslissen of hij jouw bod aanvaardt.
Koopovereenkomst
Als je het huis gegund hebt gekregen, dan is het zaak zo snel mogelijk een koopakte te tekenen. Daarmee kun je dan naar je hypotheekadviseur, die de financiele afhandeling voor je verzorgt.
Aankoopbegeleiding
Mocht je het een ingewikkeld proces vinden en heb je moeite met bepalen wat een goed bod is? Schakel dan gerust de hulp van een aankoopmakelaar in. Meer info over aankoopbegeleiding? Klik op deze link.
MKF/19-11-18
Terug naar het overzicht