Blog

Wat doen wij?

En nu?!

Stel, je hebt een ontzettend leuk huis gezien. Het huis van je dromen. Alles erop en eraan, precies wat jullie altijd al hebben gewild.

Het huis heeft een open haard, een kookeiland, een ligbad én inloopdouche, precies in die gewilde wijk. En stel, je kunt het kopen. Wat dan? Dan zul je je eigen huis willen verkopen. 

Een makelaar kiezen, hoe doe je dat?
Welke makelaar kies je dan? Wat is wijsheid? Vaak begint de zoektocht op Google. De keuze is reuze. Je struint het internet af en kiest dan 3 makelaars, die op ‘audiëntie’ mogen komen. Waar baseer je je keus op? Kies je de makelaar met de hipste auto, met de gulste lach, met die betrouwbare blauwe ogen, met de meeste kennis of degene die de hoogste vraagprijs adviseert?

Te hoog of te laag?
Vooral dat laatste is heel verleidelijk. Maar waar is deze vraagprijs op gebaseerd? Op de huidige markt, of op de woningportefeuille van de makelaar die nodig moet worden gevuld? Helaas gebeurt het met enige regelmaat dat makelaars een (te) hoge vraagprijs afgeven om zo een opdracht binnen te halen. Het gevolg is dat er niet veel belangstelling voor het huis wordt getoond en je een paar maanden later het advies krijgt de vraagprijs te verlagen. We zien het in de praktijk helaas echt gebeuren. Een te lage prijs (voor snelle verkoop) komt ook wel eens voor en is zo zonde! Vraag dus altijd om een onderbouwing van het advies, een goede makelaar is bereid om de referentiepanden met je te delen. En, nog een heel belangrijke, een prijs baseer je onder meer op het aantal m2 woonoppervlak. Dus een goede makelaar meet jouw huis altijd op tijdens de 'audiëntie!

Wat voor cijfer krijgt hij/zij?
Beoordelingen van makelaars lezen, is ook een goede manier om erachter te komen wat voor vlees je in de kuip hebt. Dat doe je immers ook als je een reis boekt. Booking.com, Tripadvisor, je ziet meteen welk cijfer er wordt gescoord en waar de wc’s echt schoon zijn of juist niet.
Op Funda en Facebook kun je zien of een makelaar goed scoort. Nee, we kunnen die beoordelingen niet wijzigen, of de slechte eruit filteren. De enige keuze die je als makelaar hebt is ‘aan’ of ‘uit’ zetten, dus alle, echt alle, recensies worden getoond. Zo krijg je een eerlijk beeld van de desbetreffende makelaar.

Mentaliteit
Je kunt natuurlijk ook aan de makelaars die je uitnodigt vragen wat ze van hun collega’s vinden. Er zijn makelaars die het heerlijk vinden om de (al dan niet gefingeerde) minpunten van hun collega’s ter sprake te brengen. Niet chique en niet nodig; een goede makelaar benadrukt alleen zijn of haar eigen pluspunten.

Waar voor je geld
Vergelijk verder de pakketten die makelaars aanbieden. Is de courtage inclusief of exclusief BTW? Wat krijg je voor je geld? Maakt een makelaar zelf foto’s, of wordt er een professionele fotograaf ingeschakeld? Komen alle foto’s op Funda of moeten geïnteresseerden via het world wide web zelf op zoek naar de binnenkant van je woning?

Brancheorganisatie
Kies in elk geval voor een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie. Wat heeft dit voor voordelen voor jou?

-  Makelaars zijn verplicht regelmatig bijscholing te volgen, dus de kennis is up to date;
- De taxateur mag taxatierapporten vervaardigen voor de bank (ten behoeve van een hypotheek); 
- De makelaar/taxateur moet zich houden aan een erecode;
- Inzage in landelijke database zodat een vraagprijs goed kan worden onderbouwd;
- Als klant kun je een klacht voorleggen aan een geschillencommissie.

Samengevat:
-
Let op de onderbouwing van de vraagprijs;
Meten is weten;
-
Check de beoordelingen;
-
Wat krijg je voor je geld?
- Aangesloten bij brancheorganisatie? 

Uiteraard komen we graag bij je langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om alles nader toe te lichten. Kost niets, alleen een uurtje van je tijd.

 

MKF/22-2-19

Terug naar het overzicht